Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
06.02.2013, 12:31, Stáří: 11 r.

Výstava Z prostějovského ghetta

Autor: Daniel Soukup

Centrum judaistických studií Kurta a Ursuly Schubertových FF UP v Olomouci ve spolupráci s Muzeem Prostějovska v Prostějově si Vás v novém letním semestru 2013 dovolují pozvat na první letošní akci Cyklu judaistických přednášek pro veřejnost. Ve středu 13. února v 17:00 jste zváni na vernisáž výstavy: Z prostějovského ghetta: pět století historie židovských obyvatel Prostějova, města zvaného hanácký Jeruzalém.

Slavnostní vernisáž, která se bude konat v prvním patře Uměleckého centra Univerzity Palackého v Olomouci (Konvikt), zahájí její autorka PhDr. Marie Dokoupilová z Muzea Prostějovska. Výstava bude přístupná veřejnosti od 13. do 28. února 2013.

PhDr. Marie Dokoupilová vystudovala obor historie na FF UP a specializuje se na dějiny Židů v Prostějově, dějiny regionu v 19. až 21. století, a osobnosti regionu. V rámci své odborné a výzkumné činnosti v Muzeu Prostějovska připravila, zprostředkovala a realizovala již celou řadu výstav, které se setkaly s mimořádným ohlasem odborné i laické veřejnosti (Židovské svátky, obřady a zvyky, Jeruzalém v zrcadle Starého zákona, Zaváté stopy. Židovští spisovatelé německého jazyka z Moravy, Z historie prostějovských synagog, aj.).

Výstava Z PROSTĚJOVSKÉHO GHETTA na dvanácti panelech dokumentuje pět století historie židovských obyvatel Prostějova, města zvaného „hanácký Jeruzalém“. Bohatý informační a obrazový materiál přináší fakta a zajímavosti o hospodářském, kulturním i náboženském životě prostějovské židovské obce, o domech židovského ghetta, prostějovských synagogách, židovských hřbitovech, ale i o průmyslových podnicích v rukou prostějovských Židů.

Výstava je realizována s podporou grantového projektu ESF „Judaistika otevřená“ Centra judaistických studií Kurta a Ursuly Schubertových FF UP v Olomouci.

Za CJS se na Vaši hojnou účast těší Daniel Soukup



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew