Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
14.07.2011, 09:18, Stáří: 13 r.

Významné ocenění za monografii o Petrarkovi převzal v Pescaře italianista z Univerzity Palackého

Autor: Lenka Skácelíková

obálka knihy

doc. Jiří Špička

Cenu Premio Flaino Internazionale, jednu z nejvýznamnějších poct, jež může italianista získat, si v neděli 10. července 2011 na slavnostním večeru převzal v italské Pescaře  docent Jiří Špička. Odborník na italskou literaturu působí na Katedře romanistiky Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.  

Jiří Špička je autorem knihy s názvem Petrarca: homo politicus (Argo, 2010). Významné italské ocenění Premio Flaiano Internazionale obdržel v kategorii italianistika za nejlepší zahraniční odbornou monografii o italské literatuře nebo kultuře. „Petrarkovi jsem se  věnoval už od svých studií: psal jsem o něm diplomovou práci. Za ni jsem získal cenu Premio Petrarca za nejlepší diplomovou práci z italianistiky v České republice. Postupně jsem se zabýval různými tématy petrarkologie a poté, co jsem se s větší jistotou zorientoval ve všech badatelských trendech, jsem nabyl dojmu, že téma Petrarkova politického myšlení v souvislosti s jeho politickým chováním zůstalo v posledním půlstoletí ve stínu jiných oblastí. Obecné monografie o Petrarkovi často nedopřávají jeho veřejnému působení dost prostoru nebo opakují jen stará klišé. Rozhodl jsem se proto podrobně prostudovat Petrarkovy texty právě z hlediska jejich politického významu a sestavit monografii, která by vyčerpávajícím způsobem toto téma mapovala,“ vysvětlil doc. Špička.  

Na monografii pracoval tři roky v rámci projektu Grantové agentury České republiky. „Když přišla výzva poslat knihu do soutěže o Premio Flaiano, dohodli jsme se s nakladatelstvím, že to zkusíme. Neměl jsem vůbec ponětí, jak velké šance vůbec mohu mít. Ve skrytu duše jsem doufal, že to vyjde, ale příliš velké naděje jsem si přirozeně nedělal. Ale nakonec to vyšlo,“ řekl s radostí autor knihy.

Jiří Špička přepracoval některé kapitoly také do podoby článků. Ty byly přijaty do nejprestižnějších vědeckých časopisů v oboru (Critica letteraria, Lettere italiane a Italian Quarterly). Ve své práci pokračuje i po převzetí italské ceny. „Letos připravuji anglicky psanou antologii nejvýznamnějších Petrarkových politicky motivovaných textů. Vyjde v New Yorku,“ dodal oceněný spisovatel.

Dvěma dalšími letošními laureáty za italianistiku jsou Marisa Trubiano (USA) a Laura Lahdensuu (Finsko). Do České republiky míří Premio Flaiano počtvrté: v minulosti jej obdrželi Jiří Menzel v kategorii filmová režie, Michal Dočekal v kategorii divadelní režie a Miroslav Holub v kategorii poezie. Cena Premio Flaiano, pojmenovaná po italském scénáristovi, dramatikovi a spisovateli Enniu Flaianovi, se uděluje od roku 1976 v Pescaře. Zahrnuje kategorie z oblasti filmu, televize, divadla a literatury. Cena za italianistiku je udělována od roku 2002 ve spolupráci s Ministerstvem zahraničí Itálie třem nejlepším zahraničním odborným publikacím.  

Za monografii Petrarca: homo politicus získal autor 22. února 2011 Čestné uznání rektora UP.  

Odkazy: http://www.premiflaiano.it/ , http://en.wikipedia.org/wiki/Flaiano_Prize 



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew