Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
29.04.2010, 12:39, Stáří: 14 r.

Zřízení Kabinetu obecné jazykovědy a teorie komunikace na Filozofické fakultě UP

Autor: -df-

Při Katedře bohemistiky Filozofické fakulty UP byl v únoru ustaven Kabinet obecné jazykovědy a teorie komunikace. Pod vedením prof. Jana Kořenského, DrSc., je jeho náplní vědeckovýzkumná činnost v oblasti obecné lingvistiky, sémiotiky a jazykovědné teorie v interdisciplinárním kontaktu s přírodními vědami.

V užším vymezení se zaměřuje na teorii gramatiky a možnosti modelování textu, sémiotické aspekty komunikace (srovnávací teorie znaku, biosémiotika), vztah lingvistiky a kognitivních věd (psycholingvistika, kognitivní sémantika), matematickou lingvistiku (lexikostatistika a fraktální teorie textu), dějiny lingvistiky a konkrétní analýzy diskurzu. Pracovní náplní kabinetu je i zajišťování výuky v navazujících magisterských programech, jednooborovém Obecná lingvistika a teorie komunikace a dvouoborovém Obecná lingvistika.

Zároveň byl nad těmito magisterskými programy akreditován program doktorský, Obecná jazykověda a teorie komunikace. Jeho akreditací vzniká možnost doktorského studia pro studenty filologií, které nedisponují vlastním doktorským programem. Uchazeči mohou realizovat v rámci tohoto doktorského programu své jazykovědně orientované studijní záměry. Jejich studium bude uzpůsobeno tak, aby bylo věcně i koncepčně co nejtěsněji provázáno s pracovištěm, z nějž vzešli a které v souvislosti s jejich obecně lingvistickou specializací garantuje přístupy ke konkrétnímu jazyku. Dané katedry FF UP si takto mohou připravovat postgraduální studenty na působení v oboru. Podobně to platí i pro absolventy nefilologických programů (psychologie, matematika, historie atd.), jejichž studijní zaměření je ve vztahu k výše zmíněným interdisciplinárním oblastem, obecné lingvistice vůbec. V literárněvědné oblasti je pro Filozofickou fakultu takto zastřešující doktorský program Teorie literatury Katedry bohemistiky, v probíhající reakreditaci transformovaný na Teorie literatury, komparatistika a areálová studia.

Přihlášky do doktorského studia oboru Obecná jazykověda a teorie komunikace lze odevzdávat do 31. srpna 2010. Termín pro odevzdání přihlášky do magisterského navazujícího jednooborové studia Obecná lingvistika a teorie komunikace byl posunut na 7. května 2010.

Bližší informace o studiu, včetně podrobného představení průběhu jeho prvního semestru najdete na stránkách oltk.upol.cz. Najdete zde také postupně doplňovanou obecně lingvistickou elektronickou knihovnu a encyklopedii, k dispozici jsou přednášky konané Kabinetem obecné jazykovědy a teorie komunikace i jeho propagační materiály a další prezentace.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew